Over draken en demonen

Bang voor het donker

Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die in zijn of haar hart liever niet gelukkig wil zijn … we zijn uiteindelijk allemaal op zoek naar geluk, toch? Tegelijkertijd zijn we meester saboteurs in het afhouden van datgene wat ons dat geluk kan brengen. Met stip op 1 in de lijst der oorzaken staat, niet voor niets met een hoofdletter, Angst. Het is die ene ongenode gast, die steeds weer opduikt en ons lastig valt. Daar zou ik op zich al een serie blogs aan kunnen wijden ... 
Maar waar het me nu vooral om gaat, is de angst die we voelen voor de donkere kant van het leven, voor onze eigen duisternis. Voor de confrontatie met onze draken en demonen. Onze (onverwerkte) pijn. Daar willen we van weg, niet naartoe! Bang als we zijn om overweldigd te worden, verzwolgen, verslagen, het onderspit te delven. 

Als je meer wil in het leven

Die strategie werkt alleen niet … en al helemaal niet als je méér wil in het leven, of dat nu geluk, vrijheid, bewustzijn of iets anders is. Als jij voelt dat je je leven naar een hoger plan wil tillen en je serieus werk wil maken van jouw diepe verlangens en je grote dromen, dan kun je niet (langer) om je eigen duisternis heen. Want die draken en demonen, die zullen je pad gaan kruisen, hoe dan ook, vroeg of laat! Je gáát uitgedaagd worden, dat is een ding wat zeker is ... En dan moet je bereid zijn om het innerlijke werk te doen wat nodig is, om te komen waar je wil zijn. Als je verlangen sterk genoeg is en je hebt ook nog het nodige doorzettingsvermogen, dan ben je al een heel eind. Zoals Walt Disney zo mooi zei: ‘Als je het kan dromen, kun je het ook doen’. En zo is het!

De mijnen van Moria

Het kan eng of spannend aanvoelen om het donker in te gaan. Maar alleen door het donker tegemoet te treden kun je uitkomen bij het licht … bij jouw licht. Het is de enige weg. Er is geen omleiding. 
Net zoals de mijnen van Moria uit de film The Lord of the Rings …. weet je nog? Het reisgezelschap moest door die donkere mijnen heen, er was immers geen weg omheen. Wetende dat ze allerlei Orks, die enge grote Balrog en andere gevaren konden tegenkomen. Maar toch gingen ze. Ze kozen voor hun missie, voor dat wat ze te doen en te volbrengen hadden. En dat vereist moed. Net zoals de ontmoeting met jouw draken en demonen moed vereist. Gelukkig kun je leren hoe je die het beste tegemoet kan treden, zodat ze steeds meer hun macht over jou gaan verliezen. Waardoor jij aan vrijheid wint.

Mijn eigen weg

Mijn grootste leerschool op dit gebied is zonder enige twijfel mijn eigen levenspad geweest, met alles wat daarbij hoort. Ik heb een klein leger draken en demonen het hoofd moeten bieden, sommige heel groot en krachtig. Een onveilige jeugd met een pittige erfenis, trauma’s, angst/paniek aanvallen, ernstige medische problemen, familiedrama, een burnout en dan nog wat dingetjes ;-) … Ik weet heel goed wat het is om in het duister te tasten, terwijl je de lichtknop of de uitgang niet kunt vinden.
Toch kun je daar ook weer uit komen. Wijzer én lichter. Dat betekent overigens niet dat ik ‘er’ ben, zoals niemand er ooit is. We leren ons hele leven lang en uiteindelijk over vele levens heen.

Je hebt een keuze

Een van de dingen die mij drijft is dat ik altijd sterk heb gevoeld dat ik geen slachtoffer of gegijzelde wil zijn. Ik wil mijn eigen leven in eigen hand nemen. Daar kun je voor kiezen. Ook jij hebt die keuze, ook al voelt dat misschien (nog) anders .... Je kunt ervoor kiezen om evengoed jouw mooiste leven te gaan realiseren … despite the darkness and maybe even against the odds. Ongeacht de erfenis die je met je meezeult. 
En hoewel jouw weg er heel anders uit kan zien dan de mijne, blijft het principe overeind. Er zijn wegen uit de duisternis en er zijn sleutels beschikbaar die poorten openen. Je hoeft niet gevangen te blijven zitten in een kleinere wereld of een kleinere versie van jezelf dan je in wezen bent! 

Verlichting, maar dan anders

Naast alle uitdagingen die op mijn pad zijn gekomen ben ik gelukkig ook gezegend met een flinke dosis energie, enthousiasme, positiviteit en humor (al zeg ik het zelf :-)). Deze eigenschappen hebben me enorm geholpen in mijn eigen zoektocht. En ik zet diezelfde eigenschappen ook veelvuldig in bij mijn werk met andere mensen. Het is onderdeel van mijn kracht. Want het stoeien met draken en demonen hoeft echt niet zo zwaar, ingewikkeld of ‘therapeutisch’ te gaan als nogal eens wordt gedacht. Het kan ook anders. Ik lach bijvoorbeeld veel met mijn klanten, terwijl we ondertussen toch echt bezig zijn met diepgaand werk en grote levensvraagstukken. Ook op zo’n manier kan er verlichting ontstaan: zowel qua bewustwording als qua zwaarte.

Welke van jouw draken en demonen zou jij weleens onder handen willen nemen? Jullie zijn van harte welkom! :-)

 

Gepubliceerd op: 12 februari 2019 - © Lux Life Coaching


Deel website Lux Life CoachingDeel op
FacebookGoogle+LinkedInTwitter

English